vrgorac
vrgorac
Blog
srijeda, lipanj 23, 2010

Hommage Tinu Ujeviću u ‘Zlatnim vratima’

U četvrtak, 24. lipnja, u 20 sati u loggi Pučkoga otvorenog učilišta u Splitu, otvorit će se izložba “Dijalog” likovnih umjetnika Vrgorca i Splita, kao svojevrsni hommage Tinu Ujeviću.

Svojim djelima predstavit će se Kažimir Hraste, Ljiljana Smodlaka, Elena Klaričić, Dragan Jelavić, Kornelija Bajalo, Ante Galić, Emmanuelle Roskan, Jure Divić, Dražen Cvjetković, Edi Stipčević, Matko Trebotić, Nikola Skokandić i Pave Majić.vrgorac @ 06:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 15, 2010


Na sjednici Gradskog vijeća Vrgorca, gradonačelnik Boris Matković podnio je izvješće Gradskom vijeću o svojemu polugodišnjem radu. Matković je rekao kako je u tom vremenu pokrenut niz projekata, od gradnje stanova POS-a i kanalizacijskog sustava, poticanja poljoprivrednika, do rješavanja imovinskopravnih odnosa u poslovnoj zoni “Ravča”.

Izvješće je prihvaćeno s osam glasova za, dva protiv te dva suzdržana.


OPORBA PITA GDJE JE NOVAC


Oporbu je najviše zanimalo u što se i kako troši gradski novac. Tako je nezavisni vijećnik Drago Nosić pitao kako ulica Put šumarije, koja je duga stotinjak metara, stoji 500 tisuća kuna, a još nije dobila asfalt.

Dok je Radu Bobanca (SDP) zanimalo u što je potrošeno 636 tisuća kuna namijenjenih za održavanje javnih površina.Nezavisni vijećnik Miljenko Pivac je kazao kako Vrgorac treba imati najveći broj sportaša u Dalmaciji s obzirom na gradnju novih igrališta po selima.


ŠALINOVIĆ PROTIV POLJOPRIVREDNIKA


Ante Šalinović Mikula zahtijevao je od Grada da više ne potiče poljoprivrednike koji ne plaćaju komunalnu naknadu, a Ivica Vukosav Lalin zatražio je da se proglasi elementarna nepogoda s obzirom na štetu od poplava, na što je gradonačelnik najavio kako će Grad u dogovoru sa Županijom formirati povjerenstvo koje će izići na teren kada se voda povuče te procijeniti štetu.

vrgorac @ 07:02 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 21, 2009

VR150505DAL U H...DZ VRGORC

Priče o fiktivno prijavljenim biračima u Vrgorcu i prigradskim naseljima bile su udarne vijesti tijekom proteklih lokalnih izbora. Nažalost, kako smo ovih dana utvrdili, do danas se ništa bitno nije promijenilo, a Vrgorac se nalazi u nezavidnom položaju kao školski primjer velikog broja fiktivno prijavljenih birača.

Spominju se tako 404 prijavljena birača samo na jednoj adresi “Dusina 0”, a često su se političari na malim ekranima pozivali upravo na tu adresu i problem fiktivnih birača.

Međutim, priopćenje MUP-a i Policijske postaje Vrgorac kako se ne radi o 404 prijavljene osobe na jednoj adresi, već kako čitavo mjesto ima jedinstvenu adresu “Dusina 0“, ostalo je nezamijećeno, a “Dusina 0“ i Vrgorac postali su sinonimi za sve fiktivno prijavljene birače u Hrvatskoj. Svakako da i u Dusini ima takvih osoba, ali znatno manje od spomenutog broja.

Bez službenih reakcija

Postojanje lažno prijavljenih osoba na vrgorskim adresama nitko ne negira. Naši sugovornici, koji su željeli ostati anonimni, upozoravaju da se u Vrgorcu njihov broj kreće oko 1700 u 28 mjesnih odbora.

Tako od 7593 stanovnika po popisu stanovništva iz 2001. godine, u Vrgorcu doista žive 5893 stanovnika. Većina se nije prijavila na vrgorskim adresama zbog izbora, niti s politikom imaju ikakve veze, već nastoje ostvariti prava na rodiljne naknade, socijalnu zaštitu ili zdravstveno osiguranje i prijavljuju se kod svoje rodbine, prijatelja i poznanika.

No, uoči svakih izbora oni postanu glavna tema stranačkih prepucavanja iako ih sve političke stranke u predizborno vrijeme žele privući na svoju stranu. Naše informacije potvrđuje i žena s kojom smo razgovarali, a koja prima porodiljnu naknadu u Vrgorcu te je iz razumljivih razloga željela ostati anonimna.

- Da, prijavljena sam u Vrgorcu, ali ne zbog izbora ili bilo kakve politike. S dječjim doplatkom i naknadom za treće dijete moja obitelj preživi mjesec dana, to su nam svi prihodi. Ja znam da to nije pošteno što radim, ali danas je došlo vrime da se borimo za preživit. A pred svake izbore svi zovu i traže da glasamo za njih.

vrgorac @ 07:00 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 14, 2009

Hit ovogodišnjih lokalnih izbora bila su sela Dusina u Vrgorcu i Vinjani u Imotskom. U Dusini, vrgoračkom selu, na jednoj adresi (Dusina bb) prijavljene su 404 punoljetne osobe s pravom biranja, dok ih u Imotskom na adresi Vinjani Donji bb ima čak 820

Policijske postaje u Imotskom i Vrgorcu krenule su u oštru primjenu Zakona o prebivalištu i boravištu građana, po kojem će sve osobe s osobnim iskaznicama Dusina bb i Vinjani Donji bb morati promijeniti iskaznicu, u kojoj više ne smije biti 'bb', nego točan kućni broj.

Zakon o prebivalištu (N.N.53/91) u članku 11. kaže da osoba mora donijeti i prikazati točne podatke za prijavu, a adrese koje su 'bb' su netočne.

Katastar u Vrgorcu donio je 1992. godine Rješenja o kućnim brojevima, po kojima svaki stambeni objekt u Vrgorcu i okolici ima vlastiti kućni broj. Prikazivanje kućnog broj 'bb' je lažan podatak i osobe koje su prikazale kućni broj 'bb', prema slovu zakona, mogle bi za to bit kažnjene.

Ovakve nepravilnosti, koje se nalaze u MUP-ovoj evidenciji, prenijele su se tako i na biračke spiskove, jer Policija dostavlja Matičnom uredu podatke o osobnim ispravama koji se upisuju u birački spisak.

Sve osobe s kućnim brojem bb na biračkom spisku su se pojavile kao '00', a osim spomenute Dusine i Vinjana postoji cijeli još niz sela koja na jednoj adresi imaju po stotine osoba, što je uzrokovalo zbrku i sumnju u ispravnost tih evidencija.

Ovo MUP-ovo striktno poštivanje zakona moglo bi biti početak sređivanja evidencija i biračkih spiskova, koje izbije u prvi plan uvijek pred neke izbore.

vrgorac @ 08:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, prosinac 11, 2009
Grad Vrgorac jednostavno više nije u mogućnosti plaćati HEP-u mjesečno 72.000 kuna za javnu rasvjetu, a glavni razlog je prazna gradska blagajna i loša naplata komunalne naknade, koja na prostoru vrgoračke krajine iznosi oko 35 posto. U 28 mjesnih odbora na području grada Vrgorca ima 1632 rasvjetna tijela snage 195 kW koja godišnje potroše 864.000 kuna električne energije. Samo mještani Rašćana u većem broju plaćaju komunalnu naknadu, dok su stanovnici ostalih mjesta zaboravili na te uplatnice.

vrgorac @ 00:05 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 7, 2009
Do kraja ovog mandata ništa se neće promijeniti u teritorijalnom ustroju RH. Sve općine, gradovi i županije, bez obzira na financijsku pokrivenost, opstat će.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako su sve političke opcije za promjene, ali kada treba krenuti s realizacijom, ističe, svi joj govore: "Može, ali ovo mi ne diraj".

Za Ministarstvo uprave analizu lokalne samouprave radi tvrtka "Mikro grupa" koja je dosad napravila dvije analize. U jednoj je 16 općina i dva grada, a u drugoj 55 jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Prema toj su analizi najuspješniji gradovi Supetar, Hvar i Makarska, a najneuspješniji Vrgorac, Komiža i Vrlika.

Kada je riječ o općinama, financijski najbolje stoje Dugopolje i Bol, a najlošije Zmijavci, Prgomet i Lećevica.
vrgorac @ 16:47 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, studeni 24, 2009
Datum objave: 23.11.2009 u 10:08h

Prekršena obećanja o sređivanju Pandorine biračke kutije

Ministar Karamarko je izmjene Zakona o prebivalištu najavio za jesen, a premijerka Kosor smatra da Pandorinu kutiju nema smisla otvarati prije izbora

Gradić s kućnim brojem nula, na kojem su prijavljena – 404 birača ukazao je na nužnost sređivanja biračkih popisa * Arhiva
Obećane izmjene zakona

Po obećanju ministra Karamarka otprije sedam mjeseci, izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu trebale bi:

– regulirati status osoba koje se privremeno ili trajno iselile iz RH;

– omogućiti po službenoj dužnosti odjavu prebivališta osoba koje se se odselile sa prijavljene adrese;

– omogućiti u istoj policijskoj upravi odjavu ranijeg i prijavu novog prebivališta;

– pooštriti kazne.

Biračka inflacija

Broj birača po održanim predsjedničkim izborima:

1992. godina: 3.575.032

1997. godina: 4.061.479

2000. godina: 4.251.109

2005. godina: 4.403.933

2009. godina: ?

ZAGREB – Neposredno pred posljednje lokalne izbore Hrvatska je zapamtila ime seoceta u vrgoračkom kraju. Dusina. Gradić s kućnim brojem nula, na kojem su prijavljena – 404 birača. Kako je pronađeno još sličnih primjera, uzbunio se i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, zatraživši od Ministarstva unutarnjih poslova i Središnjeg državnog ureda za upravu, otvorenim pismom, da se hitno provjere popisi birača. Lokalni izbori su, naime, bili udaljeni tek petnaestak dana.

A onda su počela obećanja.

Prvo je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko 30. travnja, u opširnom odgovoru Hrvatinu objasnio koje sve mjere provodi njegov resor. Osim terenske prijave potencijalno fiktivnih prebivališta, Karamarko je kazao kako će se predložiti izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu građana, kojima bi se sređivanje popisa birača riješilo sustavno. Lokalni izbori su prošli, počelo je i ljeto.

MUP u srpnju obećava kako će izmjene Zakona o prebivalištu doći na jesensko zajedanje Sabora.

»Ministarstva užurbano rade na ažuriranju popisa birača, kako bi se predstojeći predsjednički i svi naredni izbori proveli što kvalitetnije«, odgovor je, pak, premijerke Jadranke Kosor u Saboru, na zastupničko pitanje o sređivanju popisa birača pred nove nadolazeće izbore, predsjedničke. Otprilike u isto vrijeme, MUP upitan o terminu kad će obećane izmjene Zakona doći do saborskih klupa, spominje »dugotrajan proces sređivanja popisa birača«, te nekoliko izrađenih verzija izmjena zakona koje je potrebno »razmotriti i uskladiti«. Vrijeme dolaska u Sabor više se ne spominje.

Predsjednički izbori su raspisani za 27. prosinca. Vrijeme istječe. Prošlog tjedna, isto pitanje, o sređivanju popisa birača, oporbeni zastupnici postavljaju Jadranki Kosor. Izmjene zakona su, veli, zapravo, gotove. Osim nekih nijasni. Ali neće pred Sabor dok ne prođu predsjednički izbori. »Ako bismo otvorili tu Pandorinu kutiju, predsjedničke izbore možda ne bismo mogli niti održati«. I onda stiže i novi termin: »Vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine predočiti Hrvatskom Saboru sve korake koje poduzimamo u tom smislu«.

Red je da krug, barem za ovaj izborni ciklus, zatvori predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin. Upitan o tome je li, nakon sedam mjeseci, zadovoljan učinjenim poslom, Hrvatin odgovara pozitivno.

– S obzirom da nadležna tijela kontinuirano rade na uređivanju bazi podataka, utvrđivanju pravovaljanih izvadaka iz knjige umrlih posebno na područjima obnove, očekujemo kako će sve eventualne pronađene nepravilnosti biti brzo uklonjene i popisi birača u potpunosti ažurirani i provjereni«, rekao je Hrvatin u izjavi za naš list.

Odgovor na pitanje o tome kako gleda na najavu da će se izmjene Zakona o prebivalištu, koje mu je još u travnju najavio Karamarko, donijeti tek iza Nove godine, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je – preskočio.

Jasmin KLARIĆ/Novi list


vrgorac @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 23, 2009
Prošlog petka nepažljivi 36-godišnji M.M. iz Dusine ušetao je u zgradu makarskog Općinskog suda kako bi preuzeo osobne dokumente. Zamoljenom da pri ulasku u zgradu Suda pokaže osobnu iskaznicu, M.M.-u je iz džepa ispala i plastična vrećica u kojoj se nalazilo 3,5 grama marihuane Prilikom ulaska u zgradu Općinskog suda, potrebno je proći pored pravosudnog policajca koji je dužan pregledati svaku stranku. No stranke nekad, na vlastitu štetu, obave posao umjesto njega. Prošlog je petka tako nepažljivi 36-godišnji M.M. iz Dusine oko 11.30 sati ušetao u zgradu makarskog Općinskog suda kako bi preuzeo potrebne dokumente. Pravosudni policajac na ulazu ga je zamolio na uvid osobnu iskaznicu. Vadeći osobnu iz džepa, M.M. je zajedno s njom izvadio i plastičnu vrećicu u kojoj se nalazilo 3,5 grama marihuane. Umjesto na prvom katu zgrade suda, mladić je završio u susjednom dijelu zgrade, na policiji. Nakon privođenja nad njim je odmah provedena kriminalistička obrada zbog posjedovanja opojne droge.

vrgorac @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 21, 2009
Na petoj po redu sjednici Gradskog vijeća grada Vrgorca prihvaćeno je pet od ukupno 24 SDP-ova amandmana na Poslovnik o radu ovoga tijela. Zanimljivo je da oporba nije bila jedinstvena pri raspravi i glasovanju o amandmanima, pa je na kraju bilo 12 glasova za, te po jedan protiv i suzdržan. Tijekom sjednice na kolegu Igora Majstrovića (“Makarska kronika”) pala je žaluzina s pregradnom zavjesom, ali je, na sreću, sve prošlo bez ozljeda. Tijekom vijećničkih pitanja HDZ-ov vijećnik Ivica Vukosav tražio je od jednoga novinara da se ispriča HDZ-ovim vijećnicima, jer im je tijekom rasprave o amandmanima rekao “dobro ih je Pandžić (predsjednik GO HDZ-a i Gradskog vijeća, op.a.) dresirao“.

Nezavisne vijećnike Miljenka Pivca i Dragu Nosića je zanimalo što je sa strategijom razvoja grada i gospodarske zone Ravča, te da Grad pokrene inicijativu za osnivanje udruge jagodara iz ovog kraja. Rade Bobanac (SDP) je pitao hoće li se na Ravči graditi centar za zbrinjavanje mehaničkog i biološkog otpada s Makarskog primorja i gdje su zapeli novci za Udrugu “Vrgoračke novine“.

vrgorac @ 11:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 15, 2009

Tek nakon članka o putnim troškovima pedagog preselio u Makarsku

Očito je da su prilog objavljen u “Slobodnoj Dalmaciji” i akcija PU splitsko-dalmatinske urodili plodom, jer je vrgorački pedagog Ivan Martinović počeo putovati na posao iz Makarske, s adrese na kojoj je prijavljen.

Ovaj prosvjetni djelatnik pet je godina, živeći u Čitluku (BiH), primao putne troškove kao da putuje iz Makarske, na taj način “muzući” novac iz državnog proračuna. Nakon teksta u “Slobodnoj Dalmaciji”, reagirala je PU splitsko-dalmatinska uputivši dopis PP Vrgorac da bilježi njegove ulaske i izlaske iz Republike Hrvatske preko graničnih prijelaza te da krene u provjeru prebivališta.

To je Martinovića nagnalo da se preseli u Makarsku i počne putovati na relaciji koju je godinama samo gledao na papiru.

Što će mjerodavni poduzeti za novac koji je pedagog primio na račun lažnih troškova, kao i s osobama koje su mu to omogućile svjesno čineći kazneno djelo, ostaje vidjeti.

vrgorac @ 17:25 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
14713
Index.hr
Nema zapisa.